Seguidors

20110531

[22] Lo pont vell

1563. Lo Pont Vell, Lleida. Wyngaerde. 
Detall del Pont Vell. Fins fa quatre dies, com aquell qui diu, Lleida només tenia un pont. Costa de creure, ara que tenim ponts i passarel·les per donar i per vendre. L'antic pont vell, d'origen medieval, va lluir durant segles uns arcs de mig punt majestuosos, els quals van veure i van aguantar el pas de pagesos, menestrals... i exèrcits. Un pont de cinc o sis ulls rodons, segons els gravats, amb el cap de pont amb guarnició militar segons l'època, i que encarava directament cap a la porta principal de la ciutat.
1668. Lo Pont Vell, Lleida. Pier Baldi. 
Detall del Pont Vell.
1839. Lo Pont Vell, Lleida, de Parcerisa-Boada. 
Detall del Pont Vell.
1865. Lo Pont Vell, Lleida, de Velasco. 
S'hi poden comptar els ulls del pont damunt el blau de l'aigua.
1860. Lleida. Pont Vell. 
Detall de la primera foto lleidatana de Clifford.
1902. Lleida. Rais al riu Segre. 
Al fons, el pont vell amb els dos darrers ulls de ferro. Tinc entès que poc després, potser algun de vosaltres, benvolguts lectors, podrà confirmar-ho o rectificar-ho, que una riuada d'aquest últim terç del segle XIX, potser cap al 1870, se'n va emportar dos ulls, els de la banda de la ciutat, els quals foren reemplaçats per una estructura de ferro molt característica, que podem intuir al fons d'aquestes imatges: I és clar, no podia ésser altrament que una de les quatre o cinc primeres fotografies històriques preses a Lleida havia de ser la del pont, la del nostre singular pont vell. Crec que es tracta d'una de les fotos preses per Clifford en la seua estada l'any 1860 a Lleida, acompanyant el seguici d'Isabel II, en la celebració de l'arribada a la ciutat de la via fèrria.
1904. Lleida, Pont Vell.
Fira de bestiar a la banqueta. Al fons, el pont amb els dos darrers ulls de ferro.
Anys 1900. Lleida. Pont Vell. 
Estructura de ferro abans de la riuada de 1907.
Any 1907. Lleida. Pont Vell. 
La riuada va endur-se un parell d'ulls del pont.
1909. Lo Pont Vell, Lleida. 
L'estructura provisional del pont vell abans que comencés a construir-se el nou.
Any 1911. Lleida. Pont Vell.
El pont reconstruït després de la riuada. La riuada de 1907 se'l tornaria a emportar, amb molt més mal, de tal manera que calgué refer-lo per un de nou, el qual donaria entrada a Lleida fins a la seua voladura durant la guerra civil, durant la retirada republicana el 1938. Un pont amb tres ulls allargassats, amb estructura inferior de ferro, sostinguda per dos pilans molt amples, amb balustrada senzilla i uns fanalets de lleugera reminiscència modernista.
Anys 1920-30. Lleida, Pont Vell.
Detall del pont reinaugurat l'any 1911.
1937. Lleida, Pont Vell.
Malgrat la data de la carta, el pont és anterior a la guerra.
1938. Lleida, Pont Vell.
El pont volat pels republicans durant la retirada. Al costat s'hi observa el pont provisional muntat per les tropes ocupants.


[71] La riuada de 1907