Seguidors

20110812

[39] Theatrum Orbis Terrarum

Abraham Ortelius o Ortelio, Anvers, 1527-1598. Famós cartògraf i cosmògraf flamenc per haver estat el geògraf oficial de Felip II i haver compost un dels primers atles amb el títol de Theatrum orbis terrarum, el qual no va tenir rival a Europa entre la primera edició de 1570 i l'última de 1612. En la introducció, per primera vegada es recullen les fonts (sobretot, el gran Gerhard Mercator, a qui devem l'ús generalitzat del títol d'atles per anomenar un llibre de mapes) de manera sistemàtica. L'obra conté 70 mapes en un total de 53 folis, amb dedicatòria a Felip II. Ortelius va deixar enrere els seus col·legues italians que fins llavors dominaven el mercat de la cartografia (sota el guiatge principalment de la tasca de Ptolomeu), i va competir amb contemporanis seus com Hyeronimus Cock, Gerard de Fot, l'admirat Gerhard Mercator o el conegut Georg Braun, autor del famós Civitates orbis terrarum de 1572. L'èxit es manifestà amb un total de 31 edicions en 7 llengües: neerlandès (1571), alemany (1572), francès (1572), espanyol (1588), anglès (1606) i italià (1608). A partir de començament del XVII, va cedir ja terreny a altres obres que semblaven més fiables, com les de Joan i Willem Blaeu.

Després de tantes edicions, la nomenclatura hi apareix entre desfigurada i castellanitzada: Lérida, Belpuche, Villademidins (Ulldemolins), Moblac (Montblanc), Prads (Prades), Escalader (Escaladei), i uns curiosos Aitona río i Cinga Río. Òbviament, la Catalunya del Nord encara no ha estat retallada. Mapa acolorit i amb decoració d'animals marins, que sens dubte en feren una preciosa, divulgada i cara col·lecció a l'època.

Sempre m'he preguntat com s'ho feien per elaborar els mapes. És clar que els uns es copiaven o s'inspiraven en altres anteriors, ni que fossin d'altres autors, però cada vegada més els mapes eren més plens de detalls: ciutats i pobles, rius i rierols, camins, accidents geogràfics... Sens dubte molts viatgers, alguns potser llogats i tot, es passejaven per tot Europa i altres parts del món, i a la tornada reportaven el que havien vist i situat. Les unitats d'enginyers, geògrafs i cartògrafs militars tingueren una importància cabdal en els grans exèrcits europeus de l'Edat Moderna, ja que reportaven una informació més que valuosa per a aquelles enormes hosts de soldats, cavalls, artillers... Feien com de la CIA de l'època i els mapes eren uns béns preuadíssims. Però així i tot, no deixa de ser, amb els mitjans de comunicació i transport d'aquells temps, una feinada colossal, titànica, sobretot i com sovint s'esdevé en tantes altres facetes, per als primers.

1570. Theatrum orbis terrarum, Abraham Ortelius (ICC).
1570. Theatrum orbis terrarum, Abraham Ortelius. 
El País Valencià.
1570. Theatrum orbis terrarum, Abraham Ortelius. 
Detall on no queda del tot clar si Lleida és al Segre o al Cinca, ja que el dibuix de la ciutat més gran és al costat del Cinca, que correspondria a Fraga, estranyament oblidada.
1570. Theatrum orbis terrarum, Abraham Ortelius. 
La costa nord catalana.
1570. Theatrum orbis terrarum, Abraham Ortelius. 
Detall en què el riu Segre no arriba a la Seu d'Urgell i és anomenat «Aitona rio», al costat del «Cinga rio».

[47] Al-Idrissi