Seguidors

20111114

[75] 14 de novembre

De 1707. S'acaba el setge hispanofrancès. Lleida cau en mans del primer Borbó. Ja en fa tres-cents quatre anys, tot i que finalment ja som en temps de descompte (hi som?), en els minuts-brossa, que se'n diu en argot esportiu, que són pocs, però costen de passar... En aquest mapa de l'anglès N.Tindal, al servei de les tropes defensores de la ciutat, podem apreciar la distribució general de la Lleida de començament del XVIII, i que no devia diferir gaire de la que sortí del setge de 1644.
1707. Mapa del setge de Lleida, de Tindal, amb el palau del Bisbe (3) amb magnífiques vistes a la plana, i els nombrosos baluards que envoltaven el turó de la Seu i el castell.  
Llegenda: 
1. The Castle. 2. The Cathedral Church. 3. The Bishop's Palace. 4. The Donjon. 5. Palma's work, repaired. 6. The new line. 7. Two Snow-Wells. 8. The Castle line. 9. The Castle Gate. 10. The Vilette. 11. New line in the Vilette. 12. False attack of the Castle with one three Gun Battery. 13. Breach made to the Vilette. 14. St. Andrew's Church blown up by the enemies mine. 15. Franciscan's convent. 16. Trenches of the great attack. 17. Batteries of Cannon. 18. Enemy's mine ready to spring, when the Castle surrendered. 19. Intrenchment behind the Castle breaches. 20. The way the Garrison marched out Nov. 14, 1707.



1707. Mapa del setge de Lleida, de Tindal. 
Hi observem la mina que protegia el pont, just al quart ull, preparada per ésser detonada en cas d'atac (B. The bridge and work before it, with the mine made by Garrison). La primera i més antiga muralla de la ciutat altmedieval (E. The Wall of the Old Town). Cap a la part esquerra, la porta dels blanquers (K. The Tanner's Gate), dels adobadors de pells, els tallers dels quals estaven tots afilerats al llarg de la muralla perquè captaven molta aigua del riu i després hi abocaven les aigües fètides.
1707. Mapa del setge de Lleida, de Tindal.  
La muralla baixmedieval (D. The Old Wall), amb la porta de Sant Antoni (F. St. Antonio's Gate), a l'extrem del carrer actual, a tocar de l'Av. Catalunya. Observem la silueta de l'església de Sant Joan (a tocar del punt A), i de l'antiga església de Sant Andreu (14), volada per l'explosió d'una mina enemiga.



1707. Mapa del setge de Lleida, de Tindal.
La porta de Boters, anomenada dels carnissers en anglès (G. The Butcher's Gate) a la dreta, amb Sant Martí una mica cap a l'esquerra i Sant Llorenç tirant muralla avall. La porta de la Magdalena (H. Magdalen's Gate), cap a l'esquerra d'aquesta part del plànol, segons la llegenda del mapa.
1707. Mapa del setge de Lleida, de Tindal. 
A l'esquerra, l'antiga església del Carme a extramurs (R. A church called The Old Carms). El nou mur alçat per protegir la ciutat del setge (C. The new Wall). La porta de l'Esperit Sant (I. Gate of  Sta. Spirita) al camí de Balaguer.
1707. Mapa del setge de Lleida, de Tindal.  
Observem el riu Noguerola com donava el tomb per tota la muralla nord fins a desguassar al Segre (prop del punt O). L'antiga església de la Magdalena (al costat del punt Q).
1707. Mapa del setge de Lleida, de Tindal.
El convent dels franciscans extramurs (15).
1707. Mapa de Tindal sobre l'aproximació militar hispanofrancesa al setge de Lleida. 
«Plan of the town and castle of Lerida with the approaches made before it by the French and Spanish Armiees under the command of the D. of Orleans during the Siege began Oct.2 1707 / For Mr Tindal's. Continuation of Mr Rapin's History of England». 
Gallica-BdF.