Seguidors

20120521

[146] Wyngaerde a Cervera, 1563

1563. Wyngaerde a Cervera.
Vista de Cervera des de ponent, arribant des de Barcelona, pràcticament el mateix «sky line» que encara mostra la capital segarrenca avui.
Anton Van der Wyngaerde ens deixà nombroses finestres obertes a les ciutats catalanes del segle XVI. Per encàrrec reial de Felip II, es passejà per la geografia d'aquell cinc-cents per retratar les places fortes i viles principals dels regnes hispànics. Gairebé 500 anys després, obrir aquestes finestres és un plaer inigualable, que podríem qualificar, com la xocolata, de succedani de. A vosaltres, què us en pareix?

1563. Wyngaerde a Cervera.
La vila antiga dins la muralla. El dibuix del paisatgista flamenc sembla un esbós, una mena d'apunt al natural, molt llunt dels acabats que mostren altres imatges seues de viles i ciutats, ja que segurament aquests esbossos eren després acabats al taller per alguns ajudants del mestre.
1563. Wyngaerde a Cervera.
Detall de l'angle inferior dret, amb un viatjant que arriba a les envistes de Cervera damunt d'una mula, com el mateix autor degué fer. Tinc llegit que de Cervera en restaren dos dibuixos. De moment, no he pogut localitzar l'altre i veure'n els acabats.
1563. Wyngaerde a Cervera.
El castell esborrat de l'angle superior esquerre suggereix que l'esbós va fer-se sobre paper aprofitat. Allò sí que era reciclatge! L'església de Santa Maria presidint la ciutat des de l'Edat Mitjana, amb el detall precís del recinte emmurallat del segle XIV, i el vell castell a tocar de l'esbalç.
1563. Wyngaerde a Cervera.
La part oriental de la vila, amb la silueta del campanar de Sant Antoni. A mig terme, on avui hi ha la creu del calvari, potser llavors hi havia la forca de les execucions.
1563. Wyngaerde a Cervera.
La vida pagesa extramurs, al barri de Sant Francesc a baix a la vall, amb el detall del llaurador.
1563. Wyngaerde a Cervera.
Els masovers retornant (o matinant). Segurament també algun hostal. Cervera era una ciutat de les més importants de Catalunya i al bell mig del camí reial.

[19] Un tomb per la Lleida del XVI