Seguidors

20120719

[166] Des del cel lleidatà

1929. Lleida a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  Fotografia amb una de les barres de les ales a l'esquerra. Una esplèndida vista del barri antic des de la Catedral Nova fins a la Rambla d'Aragó, amb tot l'entramat d'antics carrers de la Lleida vella.
1929. Boters a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  La Rambla d'Aragó, nascuda de l'enderroc de la muralla de Boters, amb el nou Seminari i els horts de la part alta de la ciutat.
1929. El Seminari a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  Detall de les Cases Balasch, d'estil modernista, alçades el 1914 per l'arquitecte Morera i Gatell.
1929. La Seu Nova a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  La Catedral Nova, majestuosa des de l'aire en comparació a la poca perspectiva des de terra. Darrere, l'hort del convent de Santa Clara. A l'esquerra, claustre i espadanya del convent de les Descalces. A tocar de la catedral, hi havia una capella, crec que dita de Santa Maria.
1929. L'Antic Hospital de Sant Maria a vista d'aeroplà, de J. Gaspar (ICC).
  L'Antic Hospital de Santa Maria, davant per davant de la Catedral Nova, llavors hospital militar, encara envoltat de cases i sense restaurar.
1929. Boters a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  La part baixa de la Rambla d'Aragó, amb el pati i els claustres de l'edifici de la Casa de la Caritat o Maternitat, la construcció del qual va durar trenta anys, 1860-90. Al costat de baix, l'edifici de l'antic Montepio, avui seu de la Conselleria de Cultura a Lleida. A l'extrem superior esquerre, destaca la fumera d'un molí i els edificis del recent escorxador (1912-15, arquitecte Morera i Gatell).
1929. Sant Llorenç a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  Fantàstica perspectiva de Sant Llorenç, seu catedralícia mentre van durar les obres de construcció de la Seu Nova, després de l'ocupació espanyola de la Seu Vella, 1707-81. Darrere l'església i fins a la Rambla, els jardins del palau del Bisbe.
1929. El Roser a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  Detall de l'entramat urbà que encara conservava el traçat medieval. A la dreta, parcialment, el claustre del Roser, crec que llavors encara institut d'ensenyaments del batxillerat de l'època (secundària) fins a l'acabament de la guerra.
1929. Lleida a vista d'aeroplà, de Josep Gaspar i Serra (ICC).
  Detall del convent de les Descalces i dels seus horts.

[157] Boters des de dalt