Seguidors

20130122

[18] Naumàquia valenciana

1755. Naumàquia celebrada a València amb motiu del tricentenari de la canonització de Sant Vicent Ferrer (el 3 de juny de 1455 pel Papa Calixt III, Alfons de Borja i de Llançol). 
Gravat de Carlos Francia, fs. s. XVIII.
La negativa reial de Carles III d'autoritzar una «corrida» de toros féu esmolar l'enginy dels dirigents de la ciutat, a l'estil del Barroc del moment. Es calcula que va ésser seguit per unes trenta mil persones. 
1755. Naumàquia al Túria.
L'horitzó de la ciutat emmurallada, dominat pels campanars, d'esquerra a dreta: 1. la torre del Micalet, 2. Cúpula dels Desemparats, 6. Sant Salvador, 17. Casa de la ciutat, 18. Audiència, 7. Sant Nicolau,  8. Sant Bartolome, 9. Sant Llorenç, 10. 11. Santa Anna, 20.
1755. Naumàquia al Túria.
El riu flueix cap a l'oest de la imatge, i el pont de la Trinitat era on s'iniciava la «piscina»: barques de pescadors i caçadors (P), barques amb castell de focs (T), estol dels «moros» (O), assalt dels «moros» al port (X), tot sota l'atenta imatge del públic a les llotges laterals, les de la banda de la ciutat i el pont, engalanades de domassos carmesins (noblesa), les de la marge esquerra (poble menestral i ras), amb una llarga filera de fanalets i sense cobrir.
1755. Naumàquia al Túria.
El pont del Real, amb el dic de contenció de la «piscina» (M), amb la recreació del Vesubi encès en un còrner (F) i l'artilleria al costat, barques de pescadors amb la xarxa llançada (P), el Mont Parnàs a l'angle superior (tot i que no arribà a construir-se per manca de la font que havia de bombar l'aigua), i l'altar de Sant Vicent just al mig del pont.
1755. Naumàquia al Túria.
Les llotges del lateral frontal, a tocar de la muralla, absolutament ple de gom a gom. Les oques penjades dels pals que els concursants havien d'agafar dempeus a la barca, i curses de barques de rems. Una cinquantena de vaixells en diferents tongades varen animar la festa aquàtica. A l'hora foscant, les barques il·luminades, els més de deu mil fanals encesos, i els focs, l'artilleria i el Vesuvi a ple rendiment de pólvora, amb la lluminària reflectida sobre les aigües del riu.
1755. Naumàquia al Túria.
Els jocs se celebraren per doblat, dissabte 12 i diumenge 13 de juliol. 
Detall de Sant Pius V. 
1755. Naumàquia al Túria.
Detall del Palau del Reial a la dreta. 
1755. Naumàquia al Túria.
La ciutat riu avall, amb una filera d'arbres al marge del riu, fora muralla, i la gran albereda.
1755. Naumàquia al Túria.
16. Montesa, 15. Congregació, 14. Trinitaris Descalços i els burgs de la ciutat a l'esquerra, riu avall.
1755. Naumàquia al Túria.
Detall del Micalet, i a la seua esquerra: 3. Sant Martí, 4. Santa Caterina, 5. Sant Esteve.
1755. Naumàquia al Túria.
L'estol dels «moros» contra el de «cristians». Les mateixes 'filaes' de la festa tradicional, però aquest cop sobre l'aigua.