Seguidors

20140127

[592] La bretxa del baluard de Santa Clara

1714. Setge de BCN, de Rigaud (4), 
The attack of two bastions, the breaches being made by the miner... [ the various actions represented in these prints are taken from one of the sieges of Barcelona views of which place are exhibited in them].
El baluard de Santa Clara fou el lloc escollit per a l'assalt de la ciutat, després del primer assaig de l'agost:

«Un mes abans de la batalla final, el 12 d’agost, la companyia d’Estudiants de Lleis de la Coronela, comandada pel catedràtic de Dret Marià Bassons, mort en la batalla, aconseguí repel·lir el primer assalt borbònic. No obstant això, l’atac es va reprendre amb més virulència l’endemà al vespre i les tropes francoespanyoles es van llançar alhora sobre el Portal Nou i el baluard de Santa Clara per aconseguir obrir una bretxa definitiva en una malmesa muralla. Després de setze hores infructuoses de lluita i d’accions precipitades d’uns i altres, els baluards van quedar en mans de les companyies de Sabaters, Notaris i de la quasi extingida d’Estudiants de Lleis, que van infringir dues severes derrotes al duc de Berwick, que va optar per continuar castigant les malmeses defenses barcelonines amb un bombardeig constant. La batalla prosseguí dos dies més, el 13 i 14 d’agost, i deixà un estol de cadàvers d’ambdós bàndols que la va convertir en un dels enfrontaments més sagnants de la guerra»
(http://tricentenari.bcn.cat/).
1714. Setge de BCN, de Rigaud (4).
Detall de les bretxes al baluard de Santa Clara. Les mines dels assetjants borbònics han aconseguit derruir la muralla per dos costats del baluard, i es disposen a entrar. 
1714. Setge de BCN, de Rigaud (4).
Més panistres de terra per parapetar-se un cop dalt del baluard i fer-s'hi forts. 
1714. Setge de BCN, de Rigaud (4).
També al Portal Nou una bretxa permet l'avanç dels enemics.
1714. Setge de BCN, de Rigaud (4).
Els oficials gavatxos avaluant la situació.
1714. Setge de BCN, de Rigaud (4).
L'atac de l'artilleria fou incessant durant moltes fases del setge. El barri del Born quedà a bastament destruït.
1714. Setge de BCN, de Rigaud (4).
Els compatriotes defensors de la muralla saltant pels aires.