Seguidors

20140214

[618] BCN a sang i fetge, 11 de Setembre

1714. Setge de BCN, de Rigaud, 6.
El darrer gravat de la sèrie mostra l'assalt final de la ciutat de Barcelona. La representació d'aquest carrer deu d'ésser més aviat al·legòrica que no pas real; ara bé, segurament el pillatge i la destrucció devien ésser retratats segons els costums de l'època.
1714. Setge de BCN, de Rigaud, 6.
Gravat acolorit de l'edició anglesa de cap a mitjan segle XVIII. La ciutat ha caigut, ja no pot ésser defensada i les tropes gavatxes del Duc de Berwick arrasaran la ciutat a sang i fetge.
1714. Setge de BCN, de Rigaud, 6.
Tota la generalada gavatxa observant amb fruïció el pillatge que acompanyà la seua victòria. De genolls, els primers botiflers de la Barcelona del mateix dia 11 de Setembre, implorant perdó agenollats, ni tan sols van esperar a l'endemà. Tots els països tenen els seu percentatge intrínsec de traïdors i malnascuts. També el nostre, cal que us ho digui o ja us n'heu adonat?
1714. Setge de BCN, de Rigaud, 6.
Alguns patriotes catalans encara resisteixen rere les portes, però no serà per gaire temps més: assassinats, violacions, incendis, rapinya... Així començà l'època de dominació borbònica de Catalunya. No sabria dir si, a la vista de l'actualitat, els Borbons i les seues estructures d'Estat (jutges, fiscals, governs, recaptadors d'hisenda, grans empresaris...) han millorat gaire amb el pas dels segles... 
1714. Setge de BCN, de Rigaud, 6.
Detall de la lluita cara a cara, amb mosquetó, amb l'espasa... fins i tot dalt dels balcons, casa per casa.
1714. Setge de BCN, de Rigaud, 6.
Detall dels soldats perseguint les dones i de les execucions sumàries, fins i tot de la població civil. En record dels nostres compatriotes resistents: hem tornat per vèncer!