Seguidors

20120824

[179] BCN per Chéreau

1750. Barcelona, per Chéreau (MDC).
Detall de Montjuïc (1), amb el farell de banderoles per avisar la ciutat de l'avistament de vaixells enemics. Santa Madrona (3) nasqué a Barcelona, segons la llegenda, i morí martiritzada per Dioclecià per no refusar la nova fe cristiana (ca. 300 dC).
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall del cap de la Rambla, amb les Drassanes (4) a l'un costat i la primera muralla a l'altre, amb la Torre de les Puces (5), actual Portal de la Pau colombí, probablement usada com a far d'alimara.
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall del magnífic Convent de Sant Francesc (6), totalment enderrocat al s.XIX. A mitja muntanya, fora muralla, ben ventilat i allunyat dels tràfecs del món, el Convent de Pedres Albes o Pedralbes (7).
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall del robust campanar de l'Església dels Sants Just i Pastor (sense numerar) i el Monestir femení de Santa Maria de Valldonzella (8), a Sant Gervasi. Una mica més amunt, la residència d'estiu dels antics reis catalans, Bellesguard, on ara fa una mica més de cent anys Gaudí aixecaria la torre de Casa Figueres.
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall de la Catedral. Malgrat l'amuntegament, els traços rectilinis dels edificis i l'estilització d'agulles defineixen l'encant «modern» de l'estil del dibuixant. Sense numerar, en primer terme, probablement el campanar de la Basílica de la Mercè. 
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall de la cúpula molt estilitzada del Palau de la Generalitat (11). Santa Maria del Mar (12) potser mal indicat, ja que l'esvelta torre i alt cimbori de primer pla, molt més acostat al mar, hi tenen molta més retirada.
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall de la Ciutadella (13) d'ocupació borbònica, aixecada sobre l'antic barri de pescadors, i de la qual n'ha restat l'actual Parc i Parlament nacional. El Fort Pienc (15), un destacament per vigilar l'entrada nord de la ciutat.
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall del fort Carles (14) a tocar del desguàs del rec comtal al mar, i del tràfec de l'antic port de la ciutat.
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall de la llarga llengua del moll antic, tota fitada de mollons per tal de lligar-hi les sogues per amarrar els vaixells que podien acostar-s'hi per la fondària. L'antic far (21) amb la caseta superior on cremava l'alimara o foguera. 
1750. Barcelona, per Chéreau.
Detall d'un galió setcentista fent recàrrega de bótes de pólvora.

[178] BCN 1750