Seguidors

20130509

[346] Canal de Balaguer

2013. Canal de Balaguer. 
Els anys 1960, ara fa cinquanta anys, van portar la repetició de la jugada de feia cinquanta anys abans: un nou canal de producció d'energia elèctrica, de Balaguer fins a Lleida, impulsat per la FECSA, que era la companyia de matriu franquista usurpadora dels drets de la Barcelona Traction, Light and Power, constructora del Canal de la Canadenca o Canal de Seròs al 1913.
2013. Canal de Balaguer. 
El canal a punt d'arribar al seu final, després d'ésser creuat per l'autovia, just al començament del polígon industrial del Segre, a les envistes de la Seu Vella.
2013. Canal de Balaguer. 
La llum d'un començament de primavera amb clarianes sobre el canal i l'horta de Lleida, just a tocar del terme d'Alcoletge. L'horta de la casa pairal del meu avi, cal Micaló, sempre ben conreada i esplèndida, al peu del canal.
2013. Canal de Balaguer. 
El terraplè de l'autovia que puja des del pont sobre el Segre, va trencar el lligam dels termes d'Alcoletge amb el de Lleida i Granyena, però la Seu Vella, tossuda, trau el nas per sobre de l'autovia per tal de continuar oferint la seua presència secular.
2013. Canal de Balaguer. 
Les famoses passarel·les del canal, a les envistes del tossal d'Alcoletge.
2013. Canal de Balaguer. 
El verd primavera s'apodera dels camps, però una flor no fa estiu... com diu la dita.
2013. Canal de Balaguer. 
Els característics ponts de formigó del canal foren objecte de gran disputa en el moment de fer el canal, ja que asseguraven el pas directe a les finques de l'horta, o en cas contrari que fos llunyà obligaven a fer un gran tomb. No cal dir que els terratinents franquistoides locals van jugar les seues cartes. Els del «Movimiento» van fer moviment... fent honor al seu nom.
2013. Canal de Balaguer. 
L'impresentable, horrorós i caríssim pont del pas a nivell de la carrerada d'Alcoletge cap a Granyena, amb les càmeres de l'antiga CORINSA al darrere. Segons ma opinió, d'arquitectes o enginyers n'hi hauria d'haver més a dins... El pas a nivell on va treballar anys i més anys el meu «oncle» Garrido, un cordovès de Villadelrío emigrat a Lleida per mor de la gana que els «señoritos» els feien passar.
2013. Canal de Balaguer. 
La Seu Vella des d'Alcoletge, amb el pont sobre el canal de la carrerada. Quantes carretades de palots de peres i pomes hi han passat! I de camions de grava i formigó de Granyena...
2013. Canal de Balaguer. 
Imatges esplèndides d'un canal ple a vessar, gràcies a les pluges i el desgel.
2013. Canal de Balaguer. 
De l'antiga estació de tren d'Alcoletge només en roman el solar. La plataforma de formigó que s'observa a l'altre cantó de les vies era la del magatzem cobert des d'on es carregaven els trens de remolatxa als anys 1940-50.
2013. Canal de Balaguer. 
La torre del Florentino, a la partida de les Gaverneres. Al darrere els trossos del meu pare, i al fons (i a l'altre costat de riu) el poble de Corbins.
2013. Canal de Balaguer. 
El tossal de la Nora, des del peu del qual el canal enfila cap a Vilanova de la Barca. Aquesta banqueta ara abandonada l'havia fet amb el tractor i el «toro» carregat amb dos palots amb menys de 18 anys. Quan a casa calia treballar, no hi havia tantes contemplacions!
2013. Canal de Balaguer. 
El canal a la cruïlla de la Nora amb la C-13 i el camí que baixa cap al pas a nivell de la Torre del Ventura. Territori propi de la meua joventut...
2013. Canal de Balaguer. 
La plana de Lleida sota el domini de la Seu Vella: si aixequem la vista allà on siguem, sempre la trobem allà, ferma i orgullosa, recordant-nos la nostra essència i la nostra força.