Seguidors

20151206

[1237] El Puigsacalm, la Vall d'en Bas

2015. Puigsacalm, la Garrotxa.
Ermita de Santa Magdalena del Mont.

Ascensió a una de les muntanyes més emblemàtiques de la Serralada Transversal, el Puigsacalm (1.514 m), amb visita a l'excel·lent mirador de l'ermita de Santa Magdalena, a la Vall d'en Bas, i descens per l'espectacular Salt de Sallent. El mot calm, calma (i variants cau, cam), derivats d'una arrel pre-romana bascoide, signifiquen «'altiplanície, plana alterosa i aglevada dalt d'una muntanya', i es troba estès per tota Catalunya septentrional, Occitània...» Afegeix Coromines exemples que incorporen l'article femení sa (< IPSA) aglutinat, com aquesta muntanya al terme de Sant Privat d'en Bas, el Puigsacalm.
2015. Puigsacalm, la Garrotxa.
Ermita de Santa Magdalena del Mont.

Aquesta ermita havia estat un antic priorat de canonges agustinians, dedicat a Sant Corneli i a Santa Magdalena. Esmentat ja a la fi del segle X, fou protegit pels comtes de Besalú i després pels vescomtes de Bas. Al segle XVI restà ja abandonat. L'edifici presenta encara algun petit record del romànic original, però fou convertida en mas al segle XVIII. La vista, sempre la mateixa, sempre magnífica sobre la vall.
1890 ca. Ermita de Santa Magdalena del Mont.
Foto: Frederic Bordas (AFCEC-MDC).
1900 ca. Ermita de Santa Magdalena del Mont.
Foto sense autor (AFCEC-MDC). El petit paller davant el mas, i el masover amb barretina i tot.
1920 ca. Ermita de Santa Magdalena del Mont.
Foto sense autor (AFCEC-MDC). En el mas, ja més arreglat, hi destaquen els pallers tradicionals, ben agombolats al voltant del pal central, el pal de paller, origen de la coneguda expressió figurada d'ésser el centre o nucli d'un projecte, d'un col·lectiu, d'una activitat o moviment.

2015. Puigsacalm, la Garrotxa. 
Hi ha una gran varietat de possibilitats d'ascensió a aquest cim. Alguna de les rutes és molt freqüentada de caminaires de tota mena i condició, sovint familiars, que hi pugen a gaudir de les vistes privilegiades que hi trobaran dalt de tot. La que avui hem fet al GEST és la que parteix de Sant Privat d'en Bas. En aquesta alçada de la tardor, els boscos ja han perdut molta fulla, i els colors ja s'han anat apagant. Però la diada assolellada ha fet molt agradables les petjades sobre la frondositat de les fulles caigudes o sobre els llargs prats oberts i plens de bestiar, descomptant-ne els fanguissars d'algun tros de camí. 
2015. Puigsacalm, la Garrotxa.