Seguidors

20180207

[1801] BCN des del port, segle XIX

1850 ca. Port de BCN.
Un meravellós gravat acolorit de la línia de mar de la ciutat des de la punta de l'escollera.
(N'estic buscant la referència), i que reflecteix la ciutat de final del segle XVIII.
1850 ca. Port de BCN.
La ciutat té al darrere el decorat de les muntanyes de Montjuïc i del Tibidabo, imponents. Els pals dels velers del port es barregen amb els campanars que dominaven l'horitzó de la ciutat. 
1850 ca. Port de BCN.
La pujada fins a Montjuïc des de les casernes de l'antic baluard de Migdia i les hortes de Sant Bertran. 
1800 ca. Port de BCN.
El sistema de senyals de Montjuïc apareix dibuixat al costat de la torre i no al damunt, com era vist tradicionalment. A mig aire de la muntanya, encara alguna antiga fortificació militar. La ciutat a penes si acaba de sortir dels seus límits murats medievals. Les veles desplegades dels velers dominaven l'entrada al port.
1800 ca. Port de BCN.
Un senyal vertical de pedra damunt d'algun escull marcava les aigües baixes i l'entrada al port. Els quarters militars tancaven el final de la Rambla, i alguna fumera de màquina de vapor ja s'elevava en aquesta banda de fora muralla de la ciutat.
1800 ca. Port de BCN.
La muralla de mar tancava la ciutat amb tot de grans edificis al seu darrere, que deixaven només veure els grans campanars que coformaven l'sky line de la ciutat, des de l'església del Pi fins a les torres de la Catedral del Mar. 
1800 ca. Port de BCN.
Els vaixells deixen entreveure la silueta de les pales de vapor. La ciutat exhibeix als quatre vents el campanar de la Mercè, i al darrere el cimbori de la catedral sense l'agulla neogòtica i la torre del Palau Major.
1800 ca. Port de BCN.
Les torres de Santa Maria del Mar presidint el port. 
1800 ca. Port de BCN.
La llanterna que esdevindrà la Torre del Rellotge (1772) apareix ja aixecada al moll d'occident, mentre el gran fanal de la punta del moll es mostra sense el pis de dalt, substituït per un fanal col·locat damunt un alt pal de fusta, al qual s'accedeix per unes simples escales que s'hi repengen. Els vaixells de vela llatina, plegada, són els dels pescadors. 
1800 ca. Port de BCN.
Detall de la nova llanterna darrera l'antic i ferm fanal d'estil neoclàssic. S'hi observa bé el far de fusta aixecat des del segon pis, a on s'hi accedia per unes altes escaletes. Al 1904 s'inauguraria el far a Montjuïc.
1800 ca. Port de BCN.
L'artista desconegut dibuixa una escullera plena de vida, amb nombrosos pescadors amb la canya i alguns passejants. 
1800 ca. Port de BCN.
Un veler de l'època entrant al port.